www.mamboteam.com
REKLAMA
Advertisement
Start arrow Sylwetki arrow Robert Mario De Niro
24.10.2017.
 
 
Start
News
Filmy
DVD
Sylwetki
Patronaty
Regulamin





Hasło?
Robert Mario De Niro

(20 głosów)
Redaktor: Marcin   
05.01.2008.
Robert Mario De Niro Robert Mario De Niro Jr urodzony 17 sierpnia 1943 w Nowym Jorku - artystycznie znany jako Robert De Niro aktor amerykański.
 
Ma artystyczne korzenie: matka, Virginia Admiral, była malarką, a ojciec twórcą obrazów i rzeźb abstrakcyjnych. De Niro skończył Stella Adler Conservatory w Nowym Jorku.Debiutował dzięki  Brianowi De Palmie w filmie "Przyjęcie weselne" (1969).
 
Duzym skokiem na przód była rola Jimmy Boya w "Ulicach nędzy" (1973). Dzięki temu zaczął współpracować z Martinem Scorsese. Rola Vita Corleone z młodości w drugiej części "Ojca chrzestnego" (1974) przyniosła mu Oskara. Bardzo duże zdolno1)ści pokazał grą w  "Taksówkarzu" (1976), za którego otrzymał nominację do Złotego Globu i Oscara. Potem były następne role w "Królu dowcipu", "Dawno temu w Ameryce", "Brazil", "Misji", "Harry Angel" i "Nietykalnych".
 .:Filmografia:.

Najważniejsze filmy
    * ShowTime(2002) jako Mitch Preston
    * Ulice nędzy(1973) jako Johnny Boy
    * Ojciec Chrzestny II (1974) jako Vito Corleone
    * Taksówkarz (1976) jako Travis Bickle
    * Łowca jeleni (1978) jako Michael Vronsky
    * Wściekły byk (1980) jako Jake La Motta (Oscar za najlepszą męską rolę pierwszoplanową)
    * Dawno temu w Ameryce (1984) jako Klucha (Noodles)
    * Brazil (1985) jako Harry Tuttle
    * Misja (1986) jako Rodrigo Mendoza
    * Nietykalni (1987) jako Al Capone
    * Harry Angel (film 1987) (1987) jako Szatan
    * Chłopcy z ferajny (1990) jako Jimmy Conway
    * Kasyno (1995) jako Sam „Ace” Rothstein
    * Gorączka (1995), jako Neil McCauley
    * Uśpieni (1996), jako ksiądz
    * Ronin (1998) jako Sam
    * Depresja gangstera (1999) jako Paul Vitti
    * Poznaj mojego tatę (2000) jako Jack Byrnes
    * Rozgrywka (2001) jako Nick Wells


Nagrody
Robert De Niro na konferencji podczas Międzynarodowego Festiwalu Filmów w Berlinie, 1998
Robert De Niro na konferencji podczas Międzynarodowego Festiwalu Filmów w Berlinie, 1998

    * 1975: Oscar dla najlepszego aktora drugoplanowego w Ojcu chrzestnym II
    * 1981: Złoty Glob dla najlepszego aktora w dramacie we Wściekłym byku
    * 1981: Oscar dla najlepszego aktora we Wściekłym byku
    * 2001: MTV Movie Award za Poznaj mojego tatę

 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
Partnerzy
.
 
Top! Top!