www.mamboteam.com
REKLAMA
Start arrow Sylwetki arrow Cuba Gooding Jr.
17.12.2017.
 
 
Start
News
Filmy
DVD
Sylwetki
Patronaty
Regulamin





Hasło?
Cuba Gooding Jr.

(11 głosów)
Redaktor: Marcin   
28.02.2008.
Cuba goodingCuba Gooding Jr. urodzony 2 stycznia 1968 na Bronksie w Nowym Jorku - amerykański aktor filmowy. Jeden z nielicznych czarnoskórych zdobywców Oscara.

Jest synem znanego muzyka soulowego o tym samym imieniu, stąd skrót Jr. przy jego nazwisku. Przygode z aktorstwem zaczynał występując w reklamówkach i telewizji (serial MacGyver) oraz grając krótkie epizody w filmach np Książę w Nowym Jorku. Jednak sławę przyniosła mu rola w głośnym dramacie społecznym Chłopaki z sąsiedztwa (1991) Johna Singletona - co zapewniło mu regularne pojawianie  się na kinowym ekranie. Oscara zdobył w 1997 za drugoplanową rolę upartego futbolisty wspierającego swego agenta (Tom Cruise) w komedii Jerry Maguire.
 

   .:Filmografia:.
 

Wybrana Filmografia

    * Chłopaki z sąsiedztwa (Boyz N the Hood 1991)
    * Sądna noc (Judgment Night 1993)
    * Jerry Maguire (1996)
    * Lepiej być nie może (As Good as It Gets 1997)
    * Między niebem a piekłem (What Dreams May Come 1998)
    * Instynkt (Instinct 1999)
    * Siła i honor (Men of Honor 2000)
    * Pearl Harbor (2001)
    * Wyścig szczurów (Rat Race 2001)
    * Śnieżne psy (Snow Dogs 2002)
    * Statek miłości (Boat Trip 2003)
    * Radio (2003)
    * Norbit (2006)
    * American Gangster (2007)

 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
Partnerzy
.
 
Top! Top!