www.mamboteam.com
REKLAMA
Start arrow Sylwetki arrow Eddie Murphy
01.10.2014.
 
 
Start
News
Filmy
DVD
Sylwetki
Patronaty
Regulamin





Hasło?
Eddie Murphy

(20 głosów)
Redaktor: Marcin   
21.11.2007.
Eddie MurphyWłaściwie  Edward Regan Murphy urodził się 3 kwietnia 1961 w Nowym Jorku.

aktor estradowy, telewizyjny i filmowy, scenarzysta, kompozytor piosenek, święcił triumfy jako reżyser oraz producent filmowy jak i telewizyjny.

Według wielu jeden z bardziej zabawnych komików filmu wspólczesnego znamy go z wielu produkcji jak "Gruby i grubszy", "Książe w Nowym Jorku" oraz "Shreka"...(oczywiście w shreku podkładał głos za osła :-) )

 

 

 


.: Filmografia chronologiczna :.

Jako aktor - filmografia:

1.     Shrek 4 (2010) ... Osioł
2.     Starship Dave (2008)
3.     NowhereLand (2008)
4.     Untitled Brett Ratner Project (2008)
5.     Untitled Eddie Murphy/Romeo and Juliet Project (2008)
6.     Norbit (2007) ... Norbit
7.     Shrek Trzeci (2007) ... Osiołek (głos)
8.     Celebrity A-List Bloopers (2007) (TV) ... On sam (zdjęcia archiwalne)
9.     Dreamgirls (2006) ... James 'Thunder' Early
10.     Shrek 2 (2004) ... Osiołek (głos)
11.     Meet the Cast of Shrek 2 (2004) (Video) ... On sam
12.     Nawiedzony dwór (2003) ... Jim Evers
13.     101 Most Shocking Moments in Entertainment (2003) (TV) ... On sam (zdjęcia archiwalne)
14.     Małolaty u taty (2003) ... Charlie Hinton
15.     Showtime (2002) ... Oficer Trey Sellars
16.     Ja, szpieg (2002) ... Kelly Robinson
17.     Pluto Nash (2002) ... Pluto Nash
18.     Shrek (2001) ... Osioł (głos)
19.     Creating a Fairy Tale World: The Making of "Shrek" (2001) (TV) ... On sam
20.     Gruby i chudszy 2: Rodzina Klumpów (2000) ... Prof. Sherman Klump / Buddy Love / Cletus Klump, ojciec / Młody Cletus Klump / Anna Pearl Jansen Klump, matka / Ida Mae Jansen, babcia / Ernie Klump, senior / Lance Perkins
21.     Życie (1999/I) ... Rayford Gibson
22.     Wielka Heca Bowfingera (1999) ... Kit Ramsey / Jifferson Ramsey
23.     Blokersi [Serial TV 1999-2001] ... Thurgoode Orenthal Stubbs (1999) (głos)
24.     Mulan (1998) ... Mushu (głos)
25.     Doctor Dolittle (1998) ... Dr John Dolittle
26.     Metro: Gliniarz z metropolii (1997) ... Scott Roper
27.     Gruby i chudszy (1996) ... Profesor Sherman Klump / Buddy Love / Lance Perkins / Cletus 'Tata' Klump / Anna Pearl 'Mama' Jensen Klump / Ida Mae 'Babcia' Jensen / Ernie Klump Sr.
28.     Gliniarz z Beverly Hills III (1994) ... Det. Axel Foley
29.     Bumerang (1992) ... Marcus Graham
30.     Noce Harlemu (1989) ... Quick
31.     Książę w Nowym Jorku (1988) ... Książe Akeem / Clarence / Randy Watson / Saul
32.     Gliniarz z Beverly Hills II (1987) ... Dt. Axel Foley
33.     Eddie Murphy Raw (1987) ... On sam
34.     Złote dziecko (1986) ... Chandler Jarrell
35.     Najlepszą obroną jest atak (1984) ... Por. T.M. Landry
36.     Gliniarz z Beverly Hills (1984) ... Detektyw Axel Foley
37.     Nieoczekiwana zmiana miejsc (1983) ... Billy Ray Valentine
38.     Eddie Murphy Delirious (1983) (TV) ... On sam
39.     48 godzin (1982) ... Reggie Hammond
40.     Saturday Night Live [Serial TV 1975-????] ... Różne postaci (1980-1984)

 



Jako producent - filmografia:

1.     Johnny Blaze (2008) ... producent wykonawczy
2.     Norbit (2007)
3.     Pluto Nash (2002)
4.     Gruby i chudszy 2: Rodzina Klumpów (2000) ... producent wykonawczy
5.     Życie (1999/I) ... producent
6.     Blokersi [Serial TV 1999-2001] ... producent wykonawczy
7.     Vampire in Brooklyn (1995)
8.     Noce Harlemu (1989) ... producent wykonawczy
9.     Eddie Murphy Delirious (1983) (TV) ... producent 

 


Jako twórca scenariusza - filmografia:

1.     Vampire in Brooklyn (1995) ... (opowiadanie)
2.     Książę w Nowym Jorku (1988) ... (historia)
3.     Gliniarz z Beverly Hills II (1987)
4.     Eddie Murphy Delirious (1983) (TV)
5.     Saturday Night Live [Serial TV 1975-????] ... (1982-1984)


Jako reżyser - filmografia:

1.     Noce Harlemu (1989)

 

 
« poprzedni artykuł
Partnerzy
.
 
Top! Top!